Kada je reč o najefikasnim vežbama za snagu, mrtvo dizanje je definitivno na vrhu liste i to s dobrim razlogom. Iako postoji mnogo vežbi koje ciljaju određene mišićne grupe, mrtvo dizanje je jedinstveno u svojoj sposobnosti da angažuje više mišića istovremeno. Pored gluteusa i zadnje lože, ova vežba uključuje i kvadricepse, ramena i leđa, što je stavlja na spisak nezaobilaznih stavki svakog vežbača.

Kako pravilno izvoditi vežbu mrtvog dizanja?

Prilikom dizanja tega, kičma treba biti u neutralnom položaju. Položaj glave može biti u produžetku kičmene moždine ili malo prema gore, što će dodatno pojačati mišićnu kontrakciju u donjem delu leđa. Tokom celog pokreta, core mišići su angažovani. Svestrana snaga tela polazi iz trupa i u ovom pokretu, kao i u čučnju, maksimalno angažovan core osigurava pravilan položaj kičme tokom dizanja i spuštanja i aktivaciju gluteusa i mišića zadnje lože. Takođe, jako je važno da podloga na kojoj se stoji bude ravna i čvrsta površina, kao što je gumeni pod.

Prednosti mrtvog dizanja

Jedna od posebnih prednosti ove vežbe je njena funkcionalnost. Pokret mrtvog dizanja je sličan mnogim svakodnevnim aktivnostima, što znači da redovno vežbanje mrtvog dizanja može olakšati obavljanje različitih zadataka u svakodnevnom životu.

Mrtvo dizanje je višezglobna vežba koja uključuje sve veće mišićne grupe, pa je i jako velik potrošač kalorija što je dodatna motivacija onima koji žele izgubiti višak kilograma.

Ova vežba pokreće oslobađanje različitih hormona, uključujući testosteron i hormon rasta, koji su ključni za rast mišića, popravku tkiva i opšte zdravlje. Ovi hormonski odgovori doprinose povećanju mišićne mase, boljem oporavku posle treninga i osećaju blagostanja.