Šta su kolačići?

Kolačići (eng. Cookie), iako dele ime sa poslasticom, njihovo značenje je potpuno drugačije. Oni sadrže malu količinu podataka koji su vezani za određeni web sajt koji korisnik posećuje, a služe browser-u i web serveru za pristup toj web stranici. Te informacije su sačuvane lokalno, na računaru korisnika. Kolačići omogućuju da se prepozna ponovna poseta stranice, da bi se pružilo brže i jedinstveno iskustvo.

Vrste kolačića koje koristimo na stranici:

  • Neophodni kolačići – kao što im i sam naziv kaže, neophodni su da bi određene funkcionalnosti stranica bile moguće, kao i da bi se omogućilo kretanje po stranicama. Ovaj tip kolačića ne sakuplja podatke o ličnosti.
  • Analitički kolačići – koristimo ih u svrhu statističkog analiziranja poseta, saobraćaja, kao i mogućnosti merenja i poboljšavanja performansi sajta. Podaci koje ovi kolačići obuhvataju su anonimni. Kada se ne dozvoli upotreba ovih kolačića, nismo u mogućnosti da znamo da ste posetili naš sajt. Koristimo „_gat“ cookie koji je povezan sa Google Analytics.
  • Kolačići za ciljanje i oglašavanje – pomoću ovog tipa kolačića, moguće je napraviti profile interesovanja posetilaca sajta, da bi se plasirao reklamni sadržaj na pravu adresu. Oni jedinstveno identifikuju browser i uređaj pomoću kog posetilac pristupa sajtu. Koristimo „Facebook Pixel“ koji služi za praćenje i analizu informacija o posetiocima sajta i aktivnostima koje su izvršili na sajtu. Služi i za prikazivanje ciljanih oglasa korisnicima koji su bili na sajtu.

Kako da isključite „kolačiće“?

Možete da odlučite koje kolačiće želite na svom računaru, a koje ne, ali će stranica raditi u skladu sa omogućenim kolačićima. Postavke kolačića možete da podešavate u okviru svog browser-a. Ukoliko ste onemogućili rad svih kolačića, to može da dovede do ograničenog rada web stranice.