Kada se dvoumite da li da izaberete spinning bicikl ili sedeći bicikl, mi ćemo da vas pitamo za vaše potrebe i navike u vežbanju. U slučaju kada opremamo fitness centar, našim klijentima sugerišemo da u svom objektu imaju po nekoliko modela od obe vrste bicikala. Na taj način su potrebe različitih tipova vežbača zadovoljene.

Odluku koji sobni bicikl da odaberete za kućnu upotrebu, olakšaćemo vam pomoću nekoliko ključnih razlika/sličnosti ovih kardio sprava.

Spinning bicikl ili sedeći bicikl – koje su im sličnosti?

 • Verovatno je svima poznato da se u oba slučaja radi o spravama za kardio trening
 • I spinning i sedeći bicikl podržavaju nisko i visoko intenzivne treninge
 • Iste grupe mišića rade tokom vožnje oba bicikla, sve dok ne vozite spinning bicikl stojeći. Tada se uključuju i mišići gornjeg dela tela
 • Na obe vrste bicikla možete da odradite odličan kardio trening i ne pokisnete, kao što bi to bio slučaj sa običnim biciklom tokom lošeg vremena 😊

  Two people biking in the gym, exercising legs doing cardio workout cycling bikes. Couple in a spinning class wearing sportswear.

Hajde sada da saznamo po čemu su to spinning i sedeći bicikl različiti:

 • Osnovna stvar koja razlikuje ova dva tipa je namena. Spinning bicikl se pretežno koristi za treninge profesionalnih biciklista, triatlonaca ili pak energičnih grupa spinning na časovima. Grupni spinning treninzi nisu još u velikoj meri zaživeli u našoj zemlji, ali se i te navike polako menjaju.
 • Spinning bicikl obično ne dolazi sa ekranom ili konzolom dok je to obavezan dodatak za sedeći (ili ležeći) bicikl. Na savremenijim konzolama kod sedećeg bicikla možete da povežete svoj telefon, usb ili Ipad. Možete da prebacite na omiljeni televizijski kanal, igrajte igricu ili gledajte video prirode “kroz koju se vozite”…
 • Bez obzira što ove oba bicikla angažuju istu vrstu mišića, pretpostavka je da je potrošnja kalorija veća kod spinning bicikla. Postoji mogućnost da se angažuje i gornji deo tela tokom vežbanja dok vozite spinning, što povećava potrošnju kalorija.
 • Iako je rizik od povreda jednako minimalan za oba modela, dok stojeći vozite spinning bicikl, rizik od povreda se povećava. Uz oprezno rukovanje i voženje, ne biste trebali da imate poteškoća ni problema, a najmanje povreda.
  Devojka sedi na sobnom biciklu spremna za trening.

U ovom tekstu nismo uzimali u obzir poređenje i sa ležećim biciklom. Postoji i on kao dodatna opcija za izbor, iako zauzima najviše prostora u sobi, veoma je udoban i takođe omogućava kardio trening.

Bez obzira na to koji od bicikala odaberete za svoje treninge, to bi trebalo da bude onaj koji ćete zaista da koristite. Rezultati ćete osetiti i primetiti koristeći i sedeći i ležeći i spinning bicikl. Bitno je da vam on ne postane deo nameštaja koji izbegavate ili kačite odeću na njega već sprava za trening koja se redovno koristi. 🙂