Trendovi i tehnologije se menjaju u svakoj delatnosti na svetu, pa tako i u fitness-u. U poslednje vreme pored klasičnih traka za trčanje, u fitness centrima ćete videti još jedan tip trake koji liči na klasičnu traku, ali se opet umnogome i razlikuje. Zaobljena traka za trčanje je relativna novost u okviru kardio sprava svetskih proizvođača fitness opreme. Pokušaćemo ukratko da objasnimo šta je „Curved treadmill“ u daljem tekstu.

Po čemu je zaobljena traka za trčanje drugačija?

Pre svega, ovaj tip trake ne koristi električnu energiju za napajanje, već koristi snagu i brzinu samog vežbača. Princip rada je sličan kao kod veslačkih ili skijaških ergometara jer sam korisnik ulaže napor da pokrene spravu i proizvede snagu za rad mašine.
Zbog njenog konkavnog oblika, veoma je lako prepoznati zaobljenu traku za trčanje u svakom fitness centru. Ono što je takođe karakteristično za „Curved treadmill“ je to što nema najnižu i najvišu brzinu koju postiže jer se svaki vežbač kreće drugačijom brzinom, pa se i traka tome prilagođava. Zbog ove karakteristike, zaobljena traka je verna kopija trčanja napolju. 😊

Zašto bi trebalo da ubacite „Curved treadmill“ u svoj fitness prostor ili redovan plan treninga?

Proizvođači ovog tipa trake tvrde da se njenim korišćenjem sagoreva do 30% više kalorija u poređenju sa standardnom trakom za trčanje. Stoga je veoma korisna i primenjiva u treninzima visokog intenziteta (HIIT treninge).

Zbog svog oblika, „curved treadmill“ aktivira više nožnih mišića jer je potreban veći trud da se sama gazna površina pokrene. Povećanje brzine kretanja zahteva i brži pokret nogu tj. veći trud.

Ono što je svakom vežbaču bitno je što manja mogućnost povrede. Upravo to je i omogućeno na ovoj traci za trčanje. Sam „udarac“ stopala u podlogu je ublažen, pa se time smanjuje pritisak na zglobove i kolena vežbača.

Za  vlasnike fitness centara je važan sledeći podatak: traka ne koristi struju za napajanje i rad, tako da može da bude smeštena bilo gde u okviru fitness centra pošto ne zahteva mesto pored ili u blizini utičnice. Sjajno, zar ne?! Pored samog napajanja, dodatna prednost ove zaobljene trake za trčanje je veoma jednostavno održavanje.

Šta treba da znate pre upotrebe zaobljene trake za trčanje?

Pre upotrebe zaobljene trake za trčanje, pažljivo je sagledajte i krenite oprezno na početku dok ne osetite kako zapravo to funkcioniše. 😊 Možda ćete imati osećaj da gubite balans ili da se ne osećate sigurno, ali zapamtite – koliko se vi brzo/sporo krećete, toliko se kreće i traka. Jednostavna je za korišćenje i verujemo da ćete je odmah uvrstiti u svoj trenažni proces.

Preporuka je svakako da, u fitness centru, u svakom momentu postoji trener ili deo osoblja koji zna da pokaže vežbaču kako da pravilno koristi ovu traku, kako bi njena iskoristljivost bila maksimalna.

Pogledajte kako izgleda jedna od zaobljenih traka za trčanje u našoj ponudi je DHZ Noble Slat Treadmill.

Zaobljena traka za trčanje brenda DHZ Zaobljena traka za trčanje brenda DHZ

Kontaktirajte nas za više informacija i uputstava za upotrebu.